Uke 14 - 2022
I propagandaens lys
Den grusomme krigssituasjonen i Ukrainia innebærer også en informasjonskrig. I Russland vet vi at statskanalene forer befolkningen med nyheter og propaganda som fremmer Putins formål, mens Ukrainias president Zelenskyj mestrer den sosiale mediehverdagen ut til fingerspissene. Han spiller på det nære og personlige, og snakker nærmest direkte til hver og en.
Ordet propaganda fikk først en negativ klang etter andre verdenskrig med Joseph Goebbels propaganda under Nazi-Tyskland. Man kan også forstå propaganda i betydningen av noe som ikke har til hensikt å være nøytralt, men å vise til enkle handlingskoder for hva som er rett eller galt. Også i motstandsbevegelsen i Norge under andre verdenskrig visste man å bruke medier, og da spesielt fotografi, til å sette styrkene i godt lys. I dette iscenesatte bildet fra 1945 viser den norske fotografen Ian Mürer hvordan hjemmefrontens ledelse utfører et viktig og risikabelt arbeidet. De tildekkede ansiktene fremmer det hemmelige aspektet ved de de gjør, og for å ytterligere understreke det, er bildet bokstavelig talt hemmeligstemplet. Det skal ikke kunne misforstås.
Ian Mürers arkiv med bilder fra krigen ble kjøpt opp av Leif Preus mot slutten av 1990-tallet. Nå kan du se dette bildet som en del av utstillingen Fotografen på Preus museum frem til 24. april.