Uke 18 - 2022

Poteten kan brukes til alt

Ukjent fotograf, Portrett av en kvinne, autokrom, ca 1907-1937. Preus museums samling

Poteten kan brukes til alt

 

Man tar hva man har. Og noen ganger er det potetstivelse.

Brødrene Lumière var som navnet deres sa, ganske lysende. Først var de foregangsmenn innen levende bilder, deretter fant de en metode for å endelig få fargene inn i fotografiet, som fram til da hadde vært fargeløst, om enn fullt av kontraster. Og for å få til det, brukte de nettopp potetstivelse.

 

De dekte glassplater med et tynt lag bittesmå stivelseskorn som var blitt farget i rødoransj, fiolett og grønt, og deretter et lag med lysfølsomt materiale. Platene ble satt i kameraet for eksponering, og stivelseskornene fungerte som små filtre. Når man betraktet det ferdige bildet i dagslyset (lyset var helt nødvendig for å kunne se bildet), funklet det som en fargerik juvel.

 

Prosessen som fra 1907 ble markedsført under betegnelsen «autokrom», var i tillegg til å være vakker, både langsom, tungvinn og kostbar. Likevel fikk den en solid tilhengerskare. Autokromene fikk fotografene til å tenke i farger, som er ganske annerledes enn å fotografere svart-hvitt. På bildet ser vi en kvinne som smiler mot fotografen, og det er neppe tilfeldig at det er valgt en fargerik bakgrunn, eller at hun har rosa tulipaner i fanget.