Dyrenes verden

Hva er det med oss menneskers fascinasjon for dyr? Noe av de tidligste bøkene og ordene vi forer barna våre med handler om og er betegnelser på dyr. Husdyr, men også eksotiske dyr. Og de gangene vi går til en Zoo er gjerne som barn, med barn eller med barnebarn slik det blir fremhevet i boken Zoo World av Julia Lindemalm.

Fotografiene i Zoo World treffer en rett i magen og ett fotografi er spesielt beskrivende for stemningen i boka. Det er en bilde av den lille nattapekatten i Ölands djur- och nöjespark, som sitter i et hjørne i sitt hjem; et bur og Lindemalms notater: « Känslan av att komma tilbaka ett år senare & nattapan sitter kvar på samma ställe i hörnet. Ensam» eller bildet av en løve hvor ansiktet er skjult, vendt bort fra publikum i sitt innendørs bur og Lindemalms notater: «Hatar Berlin i dag. Mitt svett luktar som lejonens piss.»

I boken treffer du pandaer, krokodiller, fisker, apekatter, delfiner, løver og andre eksotiske dyr i en forening av betong, gjerde, grønt arealer og vegger med glass. Alt for at vi skal lære noe mer om de og det ville dyrelivet. Et paradoks, siden dyrene bare blir fjernere fra det ville i det de er fanget i vår varetekt. Lindemalm har siden 2011 fotografert i et knippe dyreparker og møtt dyr fra alle verdensdeler. Dyr som har vendt ryggen mot oss, med fraværende blikk og som i følge hennes egne ord prøver å forholde seg til den kunstige verden vi har plassert de i. Lindemalms kunst dreier seg om menneskets forhold til dyr og Zoo World er et innblikk i vårt møte med de eksotiske skapningene lukket bak stengsler. Denne og mange flere bøker finner du i Preus museums bibliotek som har åpent torsdag og fredag fra 12.00-15.00.

Zoo World, Julia Lindemalm, Pasadena Studio 2018