Johanna Elisabeth Meyer
Johanna Elisabeth Meyer (1899-1968) var en av Norges første fotojournalister og foretok viktige reiser til Persia, India og Mexico både før og etter annen verdenskrig.
Meyers arkiv består av brev og regnskap, postkort fra reiser, negativer og positivkopier med stempler og tekst på baksiden. Mye av materialet er i dårlig stand etter års oppbevaring i en garasje. Materialet er likevel verdifult som kilde til fotografens virksomhet.
Meyer kom fra en velstående familie i Tønsberg, men mistet tidlig sin far og måtte forsørge seg selv. Som ung pike hadde hun fått et kamera og hadde pågangsmot og nysgjerrighet nok til å reise ut i verden på egen hånd. I 1930 kom boken En kvinnes reise gjennem Persia og 1933 kom En kvinnes reise gjennem India. Hun var et ivrig medlem av Oslo Kamera Klubb fra 1932.
Etter omfattende arbeid som selvlært amatørfotograf ønsket hun å profesjonalisere seg. Hun dro til Schule Reimann i Berlin i 1937 og videre til Budapest hvor hun gikk i lære hos professor Joszef Pécsi til krigen tvang henne hjem. Meyer har på typisk journalistisk vis fotografert og skrevet om steder og mennesker hun møtte. Artiklene kom i ukeblader som URD og Magasinet for alle. På 1950-tallet var hun igjen på reise. Denne gangen i Mexico og Alaska. Også disse reisene resulterte i flere artikler for norske lesere.