Solformørkelse

Solformørkelse

Ukjent fotograf, Fire fotografier av solformørkelsen over Mount Pleasant, Burlington, Iowa, USA i 1869, tatt under ledelse av professor Morton. Tilhører Preus museums samling.

Himmellegemene har alltid interessert menneskene, tenk bare på all mytologien som finnes rundt stjernebildene. Med fotografiet fikk man en mulighet til å avtegne det synlige mylderet av planeter, måner og stjerner. Nå kunne man studere sine og andre forskeres observasjoner nøye uten tidspress, noe som førte til en revolusjon innen astronomien og kunnskapen om verdensrommet og hva det inneholdt.

Ta en titt opp på himmelen fredag formiddag 20. mars - da passerer Månen inn mellom Jorda og Sola og skaper en spektakulær total solformørkelse på Svalbard og en svært stor delvis formørkelse i hele Fastlands-Norge. Det er over 46 år til neste slik formørkelse i Norge.

Den delvise fasen starter idet Månen sakte begynner å gli inn foran Sola, vår livgivende stjerne. En drøy time senere, når formørkelsen er som størst, er nesten hele solskiven dekket sett fra Fastlands-Norge. Man vil merke at dagslyset svekkes, men selvsagt ikke i samme grad som på Svalbard. Etter ytterligere en time er det hele over.

Bildene her er fra en solformørkelse i Iowa, USA i 7. august 1869. Vi vet ikke hvem fotografen var, men vi kan lese at arbeidet ble ledet av Professor Norton. De fire bildene viser solformørkelsens gang, fra Månen glir inn over sola fra høyre, dekker store deler av den slik at bare en skalk av solskiven vises på bilde 2 (slik den delvise solformørkelsen vil arte seg i Fastlands-Norge) og til den totale formørkelsen som vi kan studere på bilde 3. På det fjerde bildet er Månen på vei ut igjen.

Bare husk - ikke se på Sola med solbriller, det er skadelig for øynene! Du trenger egne solformørkelsesbriller som stopper all skadelig infrarød og ultrafiolett stråling.