Uke 5 - 2014

Fotografiet 175 år

Ukjent fotograf (antatt amerikansk): 5 søstre i like kjoler, ca. 1850-tallet (Daguerreotypi i etui, håndkolorert)

Fotografiet 175 år

Det er 175 år siden verden så de første fotografiene

Fotografiet, i form av daguerreotypiet, ble født for 175 år siden. Franskmennene Josef Nicéphore Niépce (1765-1833) og Louis J. N. Daguerre (1787-1851) var de første som greide å fiksere bildene som lyset laget. Siden Niépce døde i 1833 gikk æren til Daguerre og fotografiet ble kalt daguerreotypi. Metode ble raskt tatt i bruk til portrettfotografering og fotografering av arkitektur og stilleben.

Nyheten om fotografiet spredte seg som ild i tørt gress og allerede en drøy måned etter offentliggjørelsen var magien formidlet til den unge norske nasjonen gjennom en av hovedstadens ledende aviser. 19. august 1939 kjøpte den franske stat Daguerres patent og skjenket oppfinnelsen generøst til hele verden. Allerede i oktober 1840, drøyt ett år etter at daguerreotypiet var blitt offentlig tilgjengelig, ble det første vist i Bergen. På nyåret 1841 ble det første vist i Christiania stilt ut på Markedsutstillingen til Christiania Kunstforening.

Også så lang vekk som Amerika hørte de om daguerreotypiet da interesserte både tok med seg nyheten og kunnskapen hjem. Det sies at det var Samuel Morse, som tok patent på elektrisk telegrafi i 1837 og opphavsmann til morse kodene, som møtte Daguerre våren 1839 i Paris og tok kunnskapen med seg hjem.

Preus museum har i år en liten utstilling av daguerreotypier fra samlingen i sin fotohistorie utstilling. Et av de utstilte bildene er dette sjarmerende portrettet av fem søstre i like kjoler. Det er også fargelagt. Daguerreotypiene var jo bare sort-hvite, og det var litt skuffende for publikum.