Uke 50 - 2021
Nøkkelanheng til suksess
Et lite nøkkelanheng og et bilde som rommer fortellingen om en av Norges sentrale fotohistorier. På bildet ser vi Preus Foto A/S sitt laboratorium i Elgstien i Horten. Historien forut for laboratoriets grunnleggelse starter med Hortensmannen Leif Preus (1928-2013) visjoner og engasjement for fotografi.
Preus var fotopionér, gründer, forretningsmann, fotograf, samler og en entusiastisk formidler. Preus hadde ingen formell utdannelse som fotograf, men var ivrig amatørfotograf, og etter åtte år som undervisningsoffiser i marinen startet han egen fotoforretning i 1956 i Storgt. 44 sentralt i Horten. I tillegg til fotohandel, rommet forretningen etter hvert et fotostudio og egenproduksjon av sort-hvitt bilder. Fra 1961 utvidet han bedriften og leide første etasje i Langgata 82, hvor han drev sentrallaboratorium i sort-hvitt for fagfotografene. Preus så senere potensialet for et fargelaboratorium, og i 1964 startet han fargelaboratorium for både amatør- og fagfotografer og ble det femte Kodak-laboratoriet i Norge. Fra desember 1965 ble Preus Foto registrert som et AS. Etter hvert som bedriften vokste, begynte behovet å melde seg for enda mer plass, og valget falt på tomten i Elgstien. Bygget ble innviet i 1974 med hele 3000 m2. For Preus var det hele tiden viktig at bedriftens ansatte skulle ha et godt arbeidsmiljø. «Det er lettere å levere kvalitetsprodukter i et kvalitetsbygg. De ansatte skal trives for å kunne yte maksimalt. Punktum.», skal han ha sagt. Elgstien skulle være dette kvalitetsbygget.
Vi kan snakke om mange forskjellige fotohistorier, og Preus Foto A/S er en av dem. For mange har det vært en viktig arbeidsplass, for andre et sted hvor viktige bilder ble fremkalt. Merkevarebygging rundt egen bedrift var essensielt for Leif Preus, og alle detaljer var vurdert nøye. Nøkkelanhenget er en bitteliten bit og et spor fra denne suksesshistorien. Vil du vite mer om Preus Foto A/S og hvordan det gikk videre, så kan du ta turen innom Preus museum og se utstillingen Fotografen - kunst, håndverk og automatisering.