Uke 51 - 2021

Utsurun-Desu - det tar bildet

Fujicolor Quicksnap Flash fra Fuji, 1986, tilhører Preus museums samling. Foto: Ana Gonçalves/Preus museum

Utsurun-Desu - det tar bildet

I en tid hvor alle ved hjelp av enkle digitale grep kan fremstå som en bedre eller perfekt utgave av seg selv, har det analoge engangskameraet fått en renessanse. Kanskje er det enkelheten og lite mulighet for korrigering som gjør at kameraene igjen er populære ca. 40 år etter deres storhetstid?

 

I 1986 gjorde japanske Fuji suksess med et kamera for engangsbruk. Engangskameraets navn Utsurun-Desu betyr direkte oversatt «Det tar bildet» og var muligens gitt for å forsikre kunden om produktets funksjon. Det samme engangskameraet for 35mm film fikk deretter navnet Quicksnap og noe senere kom det modell med manuell blitz som Fujicolor QuickSnap Flash, med en lukkertid på 1/40 sek, som var et av de raskeste engangskameraene fra Fujifilm. Det hendige Quick Snap Flash produseres fortsatt, og Fujifilm anslår at de siden 1986 har solgt over 1,7 milliarder eksemplarer av dette kameraet. Prosessen med å levere fra seg kameraet var ikke så ulik den med Kodaks rullfilmkamera fra 1888, hvor Kodak fremkalte filmen og leverte kameraet med ny film og de ferdige bildene tilbake til kunden. Forskjellen var at du på 1980-tallet var nødt til å skaffe deg et nytt kamera ved neste anledning.

 

På nytt er det flere som bruker engangskameraet i festlige anledninger eller underveis. Hvis du lar engangskameraer bli en av de tingene du dekker bordet med i høytidens feiringer, kan flere og i ulike aldre på enkelt vis samle minner for ettertiden, istedenfor at det bare er onkel eller tante som er satt til den oppgaven. Kanskje får du også noen spennende og overraskende bilder tilbake etter fremkalling. Antall perspektiver er uendelige, god knipsing og juleferie!