Uke 50 - 2017

På reise

Mohanad Hussain Ali Asghar – Selfie med reisefeller på grensen mellom Hellas og Makedonia 

På reise

Den 18. desember er det den internasjonale migrasjonsdagen. Bakgrunnen for dagen er å rette søkelyset på rettigheter og beskyttelse av migranter og fremmedarbeidere. 

Fattigdom, arbeidsledighet, klimaendringer, krig og konflikt er alle faktorer som kan forårsake at mennesker migrerer, dvs. å flytte på seg fra et sted til et annet med hensikt å bosette seg. Migrasjon kan altså ha økonomiske, sosiale, politiske og miljømessige årsaker, og motivasjonen for å migrere kan skyldes forhold både det stedet man migrerer fra og det man migrerer til.      

Antallet migranter som har krysset landegrenser har økt fra 150 millioner mennesker i år 2000 til 232 millioner i dag, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migranter (IOM). I tillegg er det ca. 740 millioner som er intra-nasjonale migranter, dvs. migranter som flytter på seg innad i et og samme land. Til sammen utgjør dette nesten 1 milliard mennesker. Det vil si at nær 1 av 8 personer i verden i dag er en migrant. 

Millioner mennesker tar selfies hver dag, først og fremst ungdom i trygge situasjoner som på gutterommet, på skolen eller på ferie, men også i utrygge som på flukt. Prosjektet «På reise» som Preus museum initierte i januar 2017 da fotograferende flyktninger ankom Norge, er et samtidsdokumentasjonsprosjekt som var en del av utstillingsprosjektet #Jeg: Fra selvportrett til Selfie. I prosjektet samlet museet inn og presenterte portrett og selvportrett tatt av flyktninger og asylsøkere på reise mellom hjemlandet og Norge. Bidragsyterne kommer fra Syria, Irak og Afghanistan og var på akuttmottak ikke langt fra museet. Mohanad som tok dette bildet kom til Norge fra Najaf i Irak. Han fikk ikke opphold og hans tilholdssted er i dag ukjent. 

I mange nordmenns hoder er «flyktninger» en udefinert, truende gruppe. Media forteller om overfylte båter, flyktningeleirer, folk som sover på gaten – ofte ansiktsløse. Fotografiene formidler hjelpeløse mennesker som krever noe av oss. Disse portrettene og selfiene, derimot, forteller en annen historie. De lar oss møte mennesker som er sterke, som tar livet i egne hender, som tror på beskyttelse og et mulig godt liv vekk fra krig og udemokratiske samfunn. Disse fotografiene formidler at vi alle er mennesker med samme drømmer om et godt liv i fred og trygghet.