Fra utstillingen (foto: Andreas Harvik/Preus museum)
Bruddstykker
Fortellinger fra Elisabeth Meyers arkiv
Elisabeth Meyer (1899–1968) var i sin samtid en kjent journalist og fotograf, men etter sin død har hun blitt glemt. Først ved overdragelsen av hennes arkiv til Preus museum i 2000 ble hun gjenoppdaget og skrevet inn i den norske historien
I hennes samtid var det få kvinner som valgte et yrkesaktivt liv, og enda færre som markerte seg som skribenter og fotografer. Innen sitt felt kan Meyer regnes som en pioner, og hun var en av Norges første kvinnelige reportasjefotografer.
Meyer publiserte regelmessig artikler og fotografier i Aftenposten, Urd, Kristen ungdom, Hjemmet og Magasinet for alle og utga blant annet bøkene En kvinnes ferd til Persia (1930) og En kvinnes ferd gjennem India (1933). I de drøye 30 årene hun var aktiv, laget hun reportasjer fra Norge, Norden, ulike land i Europa, Iran, Irak, Syria, India, Mexico og Alaska m.fl.
Arkivet etter hennes virksomhet inneholder korrespondanse, artikler, notater, dokumenter og kvitteringer, i tillegg til ca. 50 000 fotografiske objekter eksponert på hennes mange reiser. Til sammen rommer innholdet 11 hyllemeter med arkiv, men er det tilstrekkelig til å fortelle historien om hennes liv?
Utstillingen bygger videre på museets arbeid med arkivet. Gjennom bruk av ulike fortellerteknikker undersøkes arven etter Meyer som historisk kilde.
Kurator Hege Oulie, Preus museum.
Boka Elisabeth Meyer - Rapporter fra verden 1920-1950 gitt ut av Forlaget Press kan kjøpes i bl.a. museumsbutikken til Preus museum. Du kan bla i den her.
Det som ble igjen - fortellingen om Elisabeth Meyers arkiv from Preus museum on Vimeo.
En tidslinje i utstillingen førte publikum gjennom høydepunktene i Elisabeth Meyers liv og virke, samt et kart som viste stedene hun hadde vært.
(foto: Andreas Harvik/Preus museum)