Mary Ellen Mark
American Odyssey
Mary Ellen Mark, som en årrekke var medlem av Magnum, er en av vår tids mest innflytelsesrike dokumentarfotografer og inspirationen fra navn som Dorothea Lange, W. Eugene Smith og Henri Cartier-Bresson fornekter seg ikke. Utstillingen American Odyssey bygger på boken av samme navn og er Mary Ellen Marks 35-årige reise gjennom et kontrastenes USA. Hun tar oss med til vidt forskjellige motiver som Ku Klux Klan-møter, rodeoer, livet blandt gatebarn og amerikansk fattigdom.
Her møter vi eksempelvis familien Damm som Mary Ellen Mark fotograferte allerede i 1987 til en oppsiktsvekkende reportage i magasinet LIFE. De bodde i en gammel bil under en viadukt i Los Angeles. Familiens livsvilkår er knapt blitt forbedret da Mary Ellen Mark oppsøker dem igjen i 1994.
Men alt er ikke håpløst i denne odyssé. Vi møter også Miamis dansende giggoloer, studenter i Daytona og barn, som feirer Halloween i New York. Dessuten er det portretter av kjente personer som Woody Allen og Mia Farrow, Pamela Anderson og Mickey Rooney.
På utstillingen vises også filmen Streetwise som Mary Ellen Mark skapte i 1985 i samarbeide med sin mann Martin Bell og forfatteren Cheryl McCall.
Mary Ellen Mark ble født i Philadelphia i 1940 og begynte å fotografere for alvor i 1963. Etter eget utsagn kom det endelige gjennombrudd i 1969, da det ansette tidsskriftet LOOK sendte henne til Rom for å følge Federico Fellini og innspilningen av Satyricon. I forbindelse med innspillingen av Milos Formans Gøkeredet på en psykiatrisk sykehus i Oregon i 1971 fikk Mary Ellen Marks fotografiske karriere en ny dimmensjon, idet hun for alvor ble konfrontert med samfunnets annerledes mennesker.
Mary Ellen Mark har publisert et titall bøker og har gjennom årene oppnådd stor heder for sine bilder. I 2000 valgte tidsskriftet American Photos lesere henne til tidenes mest innflytelsesrike kvinnelige fotografer.
Utstillingen er produsert av Hasselblad Center, Göteborg og er kuratert av Hasse Persson.