Samuel Fosso, Malick Sidibé, Seydou Keïta
Vestafrikansk portrettfotografi.
Seydou Keïta (1923-2001), Malick Sidibé (f. 1936) og Samuel Fosso (f. 1962) tilhører tre forskjellige generasjoner. Utstillingens fokus ligger på det studioportrettet som Keïta og Sidibé praktiserte i Bamako og Fosso i Bangui i den Sentralafrikanske Republikk i løpet av 30 år.
Seydou Keïtas fotografier er hovedsakelig fra 1950-tallet. Han var en av de første afrikanske fotografene som i 1949 åpnet eget studio. Mali, tidligere Fransk Sudan, rev seg løs fra den franske kolonimakten i 1960 og Keïta ble utnevnt til statsfotograf i 1962. Da opphører også hans private virksomhet. Samme år åpnet Malick Sidibé sitt studio.
Fotografiene av Malick Sidibé på denne utstillingen er først og fremst fra denne tidlige frigjøringstiden. En tid karakterisert av håp og tro på fremtiden. Sidibés fotografier utstråler nettopp denne følelsen av håp og glede, og de portrettertes vilje til å manifestere sin personlighet. I tillegg til hans studioportretter vises noen av hans bilder fra fester og liv på stranden.
Samuel Fosso er representert med fotografier fra 1970-tallet. Han arbeidet med studioportretter i Bangui allerede som 13 åring. De bildene han stiller ut på denne utstillingen er selvportretter, tatt i studio etter at kundene har gått for dagen. Fosso er her tenåring som iscenesetter ulike identiteter.
Fotografi har en spesiell stilling i Mali. Til tross for at Mali for ikke så lenge siden (1992) var en av de fem fattigste land i verden, har landet stått som vert for en Pan-Afrikansk fotofestival. Denne festivalen har befestet Bamakos stilling som det afrikanske fotografis hovedstad og flere internasjonalt kjente fotografer arbeider her i dag. Festivalen i Bamako har også vært en viktig kilde for formidling av kunnskap om afrikansk fotografi til andre kontinenter. Revue Noir, kunsttidsskrift basert i Paris, har også bidratt til å spre informasjon om afrikansk fotografi.
Seydou Keïta, Malick Sidibé og Samuel Fosso er de mest internasjonalt etablerte Vestafrikanske fotografene til tross for at deres arbeider knapt er vist i Norge. Bare bilder av Seydou Keïta har vært vist tidligere: på Tromsø Museum i 1999.
Denne utstillingen er produsert av Xposeptember Stockholm Fotofestival 2002 i samarbeid med Rencontres de la photographie africaine (Fotofestivalen i Bamako, Mali).
Xposeptembers representant, Veronica Wiman, vil være tilstede på pressevisningen.
Simon Njami, skribent og kunstnerisk leder for Fotofestivalen i Bamako, vil orientere om utstillingen på åpningen søndag kl. 14.00. Njamis besøk i Norge er kommet i stand i samarbeid med Office for Contemporary Art Norway (OCA), Wegelandsveien 17, Oslo. Han vil også holde foredrag om afrikansk kunst på Kunstakademiet i Oslo i OCAs regi mandag 31. mars kl. 19.00.