Stille protest
Noen ganger blir fotografier ekstra viktige, de blir «ikoniske» bilder som blir stående igjen istedenfor selve hendelsen. Dette fotografiet er et slikt ikonisk bilde som er blitt et av flere viktige fotografier fra de turbulente 1960-årene.
Formålet til de Olympiske lekene er at det skal være en feiring av fellesskap på tvers av landegrenser og kontinenter. Men da de amerikanske sprinterne Tommie Smith og John Carlos trådte opp på pallen under OL i Mexico i 1968, hadde de som mål å ødelegge illusjonen om at alt var i den skjønneste orden. Rett før den amerikanske nasjonalsangen ble avspilt, bøyde de hodene og sendte knyttnever med svarte hansker i været; en Black Power hilsen. Beskjeden var klar: før vi kan gjøre honnør Amerika, må Amerika behandle svarte mennesker som likeverdige.
"Vi visste at det vi hadde planlagt å gjøre var langt større enn noen atletisk prestasjon," sa Carlos senere. John Dominis, en fotograf kjent for å være rask på avtrekkeren, fanget i tillegg et ekstra lag i bildet som så vidt er synlig på denne noe beskårede versjonen: Smith står i sokkelesten, uten løpesko, for å symbolisere svart fattigdom. Ifølge historien hadde Carlos glemt sine hansker og sølvmedaljevinneren Peter Norman fra Australia foreslo at de kunne ta hver sin hanske. Derfor ser man at Smith løfter høyre hånd og Carlos sin venstre. I tillegg har de alle tre et merke til støtte for den amerikanske organisasjonen Olympic Project for Human Rights.
Dette bildet kan du se sammen med flere andre i utendørsutstillingen "Ikoniske bilder" på Kulturverftet Karljohansvern utenfor Preus museum.