Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Tidligere utstillinger Path arrow Utendørs utstilling: Ikoniske bilder

Utendørs utstilling: Ikoniske bilder

Utendørs utstilling: Ikoniske bilder

Installasjonsbilde (foto: Ingri Østerholt/Preus museum)

2020
Fra 13.06.20
Til 18.05.21

Velkommen til en utendørs utstilling du kan oppleve mens du vandrer rundt på Karljohansvern! Utstillingen fokuserer på ikoniske bilder. 

Hva kjennetegner et ikonisk bilde? Er det et bilde som provoserer? Et bilde som tvinger oss inn i en eller annen følelsesmessig tilstand? Inspirerer, eller trollbinder? Det finnes kanskje ikke en så enkel definisjon av et ikonisk bilde.

Ikon er gresk for "bilde". I den ortodokse kirken ble begrepet brukt om bilder av Jesus, Maria eller helgenene. Ikonene ble sett på som stedfortredende for det hellige, og innebar derfor en sterk religiøs opplevelse for den som tilba ikonet. I dag bruker vi begrepet ikonisk om et visuelt sterkt bilde fra en spesiell hendelse, et bilde så uforglemmelig at det står igjen som stedfortredende for vår opplevelse av hendelsen. 

Vi har i denne lille utstillingen valgt ut noen fotografier som ut fra definisjonen over kan karakteriseres som ikoniske. Det er bilder som viser til viktige hendelser i verden og viktige hendelser i Norge.

 

Er dere enige i at disse bildene har kraft i seg til å løfte frem historien bak bildet?

Skjønner alle umiddelbart når man ser bildene hva de egentlig forteller?

I hvor stor grad er oppfattelsen av ikoner kulturelt betinget?

Mister bildene sin ikoniske kraft med tiden, ettersom situasjonen de viser til ikke lenger er så sentral i vår bevissthet?

Bruken av disse bildene er viktig for at de skal beholde sin kraft. Hvilke bilder tror dere har størst sjanse for å forbli ikoner?  

 

Les om 

Den blå klinkekula

Sittende budbringer

Tvetydig situasjon

To tårn

Flaggheising

Krigens redsler

Bakerst i bussen

Stille protest

Den lille mannen

Et sykdomsbilde

Brikke fra felles minnebank

Symbolske handlinger og styrkende bilder

Ikonspion

Utøya

 

 

Ukjent Fotograf/NASA, The Blue Marble — Earth as seen by Apollo 17 in 1972. Tilhører Preus museums samling.Bildet er tatt 7. desember 1972 og er et av verdens mest distribuerte fotografier! Apollo 17 var på vei tilbake til Jorda etter det aller siste bemannede besøket på Månen (fotsporene finnes der enda). Bildet er et av få som viser en fullt opplyst jordklode, siden astronautene hadde Sola i ryggen. For astronautene hadde Jorda størrelsen og utseendet til en klinkekule, og bildet har blitt hetende "The Blue Marble" - den blå klinkekula.Da astronautene så Jorda og fotograferte den, var sydpolen på toppen av bildet. For at det skulle passe med vårt tradisjonelle bilde av Jorda, løste man det enkelt med å snu bildet så Sydpolen vendte nedover. Men det er en påminnelse om at det egentlig ikke finnes noe opp eller ned, og at vi svever rundt i et univers uten noe senter. De som hadde definisjonsmakten, definerte en gang nord som øverst og sør som nederst, og siden har det blitt en "sannhet". Men står du på Sydpolen, vil du fremdeles ha hodet oppover. Etter dette har ingen mennesker vært langt nok fra Jorda til å kunne ta et bilde av hele kloden, men lignende bilder har blitt tatt fra ubemannede romsonder. Fotografiet har blitt tolket som et bilde på Jordas sårbarhet og isolasjon i det uendelige Universet, og også et bilde på at dette er den kloden vi har til rådighet. La oss ta godt vare på den!
© Mickan Palmquist, “15-åriga Greta Thunberg skolstrejkar utanför riksdagen för klimatets skull. Där tänker hon sitta varje dag på skoltid fram till valet.” Stockholm, 21.08.2018 DN / TT / NTB Scanpix
© Pete Souza (1954-), The Situation Room, 1. mai 2011. Reuters / NTB Scanpix
© Seth McAllister, Twin Towers 11. September 2001. AFP PHOTO / NTB Scanpix
© Joe Rosenthal, Flag Raising on Iwo Jima, 1945. AP / NTB Scanpix
© Nick Ut (1951-), The Terror of War, 1972. AP / NTB Scanpix
United Press International, Rosa Parks på en Montgomery-buss i 1956, The Granger Collection/ NTB Scanpix
John Dominis, Black Power Salute, 1968. AP / NTB Scanpix
© Jeff Widener, Tank Man, 1989. AP / NTB Scanpix
Li Wenliang, selfie fra sykesengen, 2020. Li Wenliang/Gan En Fund via Reuters / NTB Scanpix
Johannes Stage, Hjemmestyrkene overtar Akershus festning, 11. mai 1945. Tilhører Preus museums samling
Ukjent fotograf, Frigjøringen: Kronprins Olav får en varm velkomst da han kommer tilbake til Norge, 1945. NTB arkivfoto / SCANPIX
Politiets overvåkningstjeneste, Arne Treholt, Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin fotografert i Wien 20. august 1983 / PST / SCANPIX. 
© Helge Mikalsen, Utøya 24. juli 2011. Mikalsen / VG