Wall of Fame/juni: Anders B. Wilse
Hver måned presenteres en ny fotograf på "Wall of Fame" - den innerste veggen i jubileumsutstillingen Fra synsmaskiner til Instagram.
26. mai til 28. juni er æren viet Anders Beer Wilse (1865-1949), som blir regnet som en av Norges viktigste fotografer. I 2015 feirer vi at det er 150 år siden Wilse ble født.
Wilse vokste opp i Kragerø og studerte ved Teknisk Skole i Horten, der han ble uteksaminert i 1882. Som mange av hans samtidige emigrerte han til USA i 1884. Etterhvert ble han ansatt som landmåler og karttegner ved den amerikanske stats geografiske oppmåling i Seattle. Her fattet han interesse for fotografiet da han i 1897 brukte kamera for å kartlegge de øde fjellene i Montana og Idaho. Han fikk etter hvert oppdrag som portrettfotograf og i 1897 begynte han å fotografere på heltid.
Sammen med fotografen Daniel W. Kirk startet han en fotografisk forretning i Seattle, som han senere drev alene. I 1900 reiste han hjem til Norge som en vel etablert og erfaren fotograf. I Nedre Slottsgate 13 i Oslo åpnet han sitt atelier. Han var også en forretningsmann med talent for markedsføring, og ble etter kort tid kjent som en av Norges dyktigste fotografer.
Han ble snart Norges store landskaps- og turistfotograf med en enorm produksjon. Wilse jobbet med turistskipene i nord fra 1905 til 1913 og fotograferte i store deler av Norge som landskaps- og turistfotograf. Han var også Aftenpostens korrespondent på Svalbard og i perioder arbeidet han for Nationaltheatret og fotograferte scenebilder og skuespillere.
I Preus museums samling finnes Wilses fotografier i Landslaget for reiselivets arkiv. Fotografiene er kopier fra Wilses plater, limt opp på arkivkort, forsynt med Landslagets arkivnummer, sammen med opplysninger om bildet. I denne samlingen finner vi også endel portretter av datidens store personligheter, en side ved Wilses virksomhet som er mindre kjent. Det er denne delen av samlingen som vises på Wall of Fame fra 26. mai til 28. juni.
Wilses bilder viser et Norge i første halvdel av det 20. århundre på vei mot et moderne samfunn. Fotografiene har bidratt til å skape en norsk identitet og mange av dem er sett på som nasjonale ikoner. Stilistisk er Wilses fotografier tilpasset det oppdraget han hadde. Der hvor skarp iakttakelse og dokumentasjon var påkrevd er bildene det, men Wilse lager også piktorialistiske stemningsbilder av landskap og mennesker. Han er i høyeste grad en bildeskaper som heller ikke lot være å klippe og lime sammen flere motiver til ett hvis det var behov for det.