Path arrow Utforsk museet Path arrow Arrangementer Path arrow Tidligere Fotografiets dag Path arrow Fotografiets dag 2015 Path arrow Festivalutstiller 2015: Linda Bournane Engelberth

Festivalutstiller 2015: Linda Bournane Engelberth

© Linda Bournane Engelberth

Quote

Makt og demokrati

Har du tenkt over hvor viktig fotografiet er for demokratiet?

Fotografiet er et av de viktigste redskap for å forvalte de «sanne» historiene, synliggjøre minoriteter og urett, men kan også bidra til propaganda og maktmisbruk.

Fra museets jubileumsutstilling Fra synsmaskiner til Instagram

Årets tema for Fotografiets dag er Makt og demokrati. Linda Bournane Engelberth har fulgt et forfulgt folk over tid, og dokumentert deres kamp for tilværelsen.

Bournane Engelberth har flere lange dokumentarprosjekter bak seg. For tiden studerer hun kunsthistorie, underviser på Bilder Nordic og jobber med to store dokumentarprosjekter. Fra 2011-2013 ble hun valgt til å være en del av det Fritt Ord-støttede Norwegian Journal of Photography, et program som støtter 10 uavhengige dokumentarfotografer i Norge. Det er prosjektet herfra som vises på Fotografiets dag.  

© Linda Bournane Engelberth

Gjennom bildeserien «You can call me a gypsie if you want to» har Bournane Engelberth på en nær og intim måte dokumentert rom over tid. Gjennom to år fulgte hun tilreisende rom fra to små landsbyer i Romania. Hun møtte flere grupper av tiggere på gata i Oslo, og var i fem omganger med dem tilbake til Romania, hvor hun bodde hos dem. I tillegg fulgte hun dem på reisen fra Romania til Oslo. 

© Linda Bournane Engelberth

Menneskene hun portretterer har levd i de små landsbyene Tetila og Dragoin i Romania i generasjoner. Siden Romania ble med i EU i 2007, har nesten alle i disse landsbyene et familiemedlem som har reist til Norge i flere måneder i løpet av de siste fem årene. På grunn av manglende utdanning, fattigdom og arbeidsledighet i Romania, er disse rom-gruppene avhengige av norske penger for å ha noe å leve av når de er tilbake i landsbyene sine.  

I Norge tigger de på gata, samler panteflasker, og selger brukte klær. Mange er også drevet til lommetyveri. Livet på gata i Oslo er hardt. Flertallet av romaene lengter hjem og drømmer om de månedene de lever hjemme med familiene sine i Romania, der de pleier århundrelange tradisjoner. Men gleden over å være hjemme varer bare så lenge pengene de har med fra Norge varer. Slik fortsetter sirkelen.

© Linda Bournane Engelberth

Livet i Romania er veldig forskjellig fra livet i Oslo. Arrangerte ekteskap er normen, og familiebåndene er dype og omfattende. Gutter og jenter blir giftet bort og tatt ut av skolen fra så tidlig alder som 12 år. Det er forventet at de skal starte familie, og storfamilien hjelper med å oppdra barna som kommer fra disse unge alliansene. Livet som voksen blir tilbragt i en evig runddans mellom de tette båndene i de små landsbyene, og livet på gata i de europeiske storbyene der de gjør sitt beste for å overleve, ofte under myndighetenes radar. Den konstante reisingen og dobbeltlivet sliter både på de reisende og på de som blir igjen.  

 

Utstillinger og priser

Linda Bournane Engelberth var ferdig utdannet fotograf i 2003. Hun jobber for tiden med dyptpløyende dokumentarprosjekter. I løpet av de siste årene har Bournane Engelberths arbeid vunnet flere priser, inkludert Dokumetar utland i Årets bilde i 2013. Bildene hennes er vist på Nobels Fredssenter, Hallingdal Museum, Oslo museum og i Oslo rådhus. Hun har også deltatt på flere utstillinger i New York og flere utstillinger i Europa. Fra 2011-2013 ble hun valgt til å være en del av Norwegian Journal of Photography, et program som støtter 10 uavhengige dokumentarfotografer i Norge. Hennes siste arbeid fra Latvia er nå på utstilling i Hamburg, Tyskland og ble valgt for European Photo Exhibition Award.

Linda Bournane Engelberth (født 1977) bor og arbeider i Oslo.

Om Fotografiets dag

I slutten av august arrangerer Preus museum Fotografiets dag i samarbeid med de norske fotograforganisasjonene.

Den årlige festdagen inneholder en mengde fotoutstillinger, med Festivalutstiller og Den juryerte utstillingen som de aller viktigste. Museet velger en festivalutstiller som kan belyse årets tema på en god måte. Festivalutstilleren deltar med 11 store bilder på en utendørs utstilling, i tillegg til å holde et foredrag.

Fotografiets dag inneholder ellers ulike fotoaktiviteter, foredrag, omvisninger, konkurranser, fotografisk bruktmarked, mat, musikk og enda mer.

Tilbake til Fotografiets dag

 

Linda Bournane Engelberth holder også foredrag om prosjektet sitt på Fotografiets dag 23. august.

Kl 14 i Preus museums bibliotek (4. etasje).