Kattas Figurteater

Skygger på museet (foto: Andreas Harvik/Preus museum)

Kattas figurteater gjør museets antikke skyggefigurer levende - ikke gå glipp av disse morsomme og spennende forestillingene!

 

Kattas figurteater fra Tønsberg har dukket entusiastisk ned i de ulike «synsmaskinene» museet har i samlingen, og lagd ulike små spill rundt dem. Synsmaskiner lurer øynene våre til å se ting som egentlig ikke skjer eller ikke finnes. Det kalles synsbedrag og kan brukes blant annet når man spiller dukketeater.

Kattas  viser teater om hva som skjedde med underholdningen før den ble  til foto, film, radio og tv. De spiller med skyggefigurer som kan forvandles fra mennesker til dyr eller fra en munk til et spøkelse! Alt de spiller med er kopier av historiske gjenstander som finnes i museets samlinger.

Spillene egner seg for alt fra førskolebarn til større barn, men for de minste kan det være godt å ha med en voksen. Stykkene er humoristiske og litt skumle, men alt går bra til slutt!

På Fotografiets dag vil det spilles to ulike spill i løpet av dagen.

12.30

Se syner I

Varighet ca 15 minutter

13.30

Se syner II

Varighet ca 15 minutter

14.30

Se syner I

Varighet ca 15 minutter

15.30

Se syner II

Varighet ca 15 minutter

Se syner I

Et spennede, morsomt og litt skummelt skyggespill med kopier av skyggefigurer fra Preus museums samlinger.Bli kjent med munken som kan forandre seg i natten, paret som krangler som gamle esler og den vakre påfuglen...

Noen ganger er det litt skummelt, da kan det være godt å komme bak lerretet og se at ingenting er farlig! (foto: Andreas Harvik/Preus museum)

Se syner II

Bli kjent med dukkerspillerfamilien Cartelli

Kattas Figurteater Ensemble rekonstruere både før-fotografiske teknikker og figurteatertradisjoner når de går inn i rollene som artistfamilien Cartelli.  Skyggespill og mekanisk teater var familiens  spesialiteter da de opptrådte på parisiske markeder tidlig på 1800-tallet. 

Kattas viser glimt fra populærunderholdningen før foto, film, radio og fjernsyn var oppfunnet. De spiller med kopier av historiske gjenstander som finnes i museets samlinger, og dessuten personifiserer de dukkespillerfamilien Cartelli som en gang eide gjenstandene.

Kattas har også dukket ned i historieforskningen om hvordan artistfamilien levde på 1800-tallet. Den gang var barnearbeid tillatt. Hele familien måtte delta for å holde hjulene i gang. Om et av barna gjorde en ekstra god innsats, var belønningen et glass øl!

Familien Cartelli, her representert ved Anne Helgesen, Tessa Lepistö og Patrick. Møt dem på Fotografiets dag! (foto: Cedric Archer)