Årets festivalutstiller - Kyrre Lien!

Quote

– Jeg snakker med de som har holdninger som er utenom det vi hører ellers. Jeg vil finne ut hvorfor de engasjerer seg og hvorfor de ytrer seg slik de gjør

Kyrre Lien.

Foto: Kyrre Lien, Portrett av Anders Fjäll Stenstad (61), fra serien "Nettkrigerne".
Yrke: Uføretrygdet, Studier: Livets knallharde skole, Bosted: Fredrikstad, Østfold, Sivilstatus: Enkemann, Kampsak: Klimabløffen

Kyrre Lien (27) må fortsatt tåle merkelappen "ung fotograf", men han har rukket å oppnå utrolig mye gjennom karrieren sin så langt. Han står på årets "30 under 30" liste fra anerkjente Forbes, en liste over de mest nyskapende, unge entreprenørene i Europa.

Kyrre Lien (Foto: Signe Fuglesteg Luksengard)

Han har fotografert i Øst-Ukraina, Gaza og Burma for å dokumentere sosiale problemer, og gjort oppdrag for New York Times og Al Jazeera med en kombinasjon av stillbilder, video og 360-graders video. Han har mottatt flere priser, blant annet for Årets bilde i 2014. 

Nettkrigerne

Mest kjent er Lien for prosjektet "Nettkrigerne" eller "The Internet Warriors" som er publisert både i VG og i The Guardian, som bok og som utendørs utstilling som har vært på turne foreløpig i Oslo, Trondheim og Fredrikstad og som nå skal vises som en egen presentasjon på Fotografiets dag i Horten 19. og 20. August.

De siste tre årene har Kyrre reist rundt og portrettert nettdebattanter over hele kloden. Flere titalls tusen kommentarer har blitt gjennomlest for å finne frem til de 25 nettkrigerne som han har portrettert. Noen av de som blir portrettert er av de mest aktive debattantene nettet har å by på. Utvalget har forsøkt å være representativt for de menneskene som debatterer og tar utgangspunkt i demografisk statistikk fra boka «Liker - liker ikke». Prosjektet er støttet av Fritt Ord og Bertha Foundation.

Foto: Kyrre Lien, Portrett av Kjell Frode Tislevoll (40), fra serien "Nettkrigerne".
Yrke: Butikkarbeider, Studier: Stord vidaregåande skule, Bosted: Høyanger, Sogn og Fjordane, Sivilstatus: Singel, Kampsak: Miljøet

Ut av ekkokammeret

– Jeg snakker med de som har holdninger som er utenom det vi hører ellers. Jeg vil finne ut hvorfor de engasjerer seg og hvorfor de ytrer seg slik de gjør, sier Kyrre Lien.

Han har møtt mennesker som ønsker å ta livet av muslimer, en homofilhatende bestemor i Russland, en syrer i Libanon som er lite fan av vesten, USA og Israel, og en aktivist i Danmark som bruker all sin tid på å skape bevisstgjøring om klimaendringer.

Kyrre Lien, Portrett av Sina Staes Janevska (42), fra serien "Nettkrigerne".
Yrke: Uføretrygdet, Studier: Dans og musikk på Trøndertun folkehøgskole, Bosted: Stjørdal, Sivilstatus: Gift, Kampsak: Beskytte Norge mot Sharia

Drøye kommentarer

– Det er de menneskene som har de drøyeste kommentarene som er de mest interessante. For eksempel en karakter som heter Robert. Han hater alle muslimer og innvandring, men er selv godt gift med en kvinne fra Thailand. Noen av disse menneskene evner kanskje ikke å se seg selv utenfra. De kan nok kanskje være litt dobbeltmoralske, forklarer 26-åringen. 

Kyrre Lien mener et prosjekt som dette er svært viktig i dagens debatt. – Vi må bli flinkere til å høre på dem, fordi i lang tid har vi ikke anerkjent eller lyttet til de holdningene som de har. Det vi har sett med «Brexit», høyrepopulisme i Europa i tillegg til Trump, viser at det er flere stemmer der ute som vi i media ikke har vært flinke til å få frem. Jeg tror det er viktig at begge sidene evner å høre på hverandre, sier fotografen.

Prosjektet er pågående, og Lien reiser fortsatt rundt og filmer, intervjuer og fotograferer aktive nettkrigere på verdensbasis. 
Se den norske versjonen av prosjektet på vg.no og den internasjonale versjonen her.

Ashleigh Jones (21) fra Cardiff, Wales blir intervjuet og filmet av Kyrre Lien.

Det humanistiske bildet

Tema for Fotografiets dag er i år "Det humanistiske bildet", som en måte å forstå verden på gjennom fotografi. De overgripende spørsmålene er; Hvordan kan bilder gjøre en forskjell? Kan fotografiet fortelle noe nytt eller noe annet om verdenen vi lever i? Kan film og fotografi påvirke hvordan vi ser på verden? Verden er i forandring og det ønsker vi å diskutere gjennom foredrag, filmer og utstillinger. 

Forstyrrelser i byrommet 

I tillegg til prosjektet "Nettkrigerne" har vi fått med oss fotografkollektivet #Dysturb fra Frankrike som bruker veggene i det offentlige rom til å gjøre visuell informasjon fritt tilgjengelig for et bredt publikum ved å klistre opp store plakater. Etter å ha klistret plakater i Paris, London, New York, Amsterdam, Bogota, Krakow, København, Palermo, Sao Paolo, Quebec og Toronto, er Horten den første byen i Norge som blir "dysturbed". #Dysturb presenterer fotojournalisme på en ny måte, uten å være bundet av restriksjonene til vanlige nyhetskanaler. De tror på muligheten til å bevæpne ungdommen med verktøy for å bedre forstå bildene og informasjonen de har rundt seg hver dag, ved å gripe inn i gatebildet, på skoler og online. 

Fotografi og film som vil lære oss om verden

Elli Trier fra Fotografi og Paragon Features samtaler om film og fotografi. Paragon Features er et multimedialt dokumentarbyrå med base i Oslo, som består av Lars Andreas Ellingsgard Øverli, Aleksander Andersen, Martin Slottemo Lyngstad, Anton Ligaarden og Anders Idland Melchior.  Dokumentarprosjektet «Fra ungdommen» er et portrett av norsk ungdom og ble utgitt høsten 2014 som trykt og digital bok, utstilling og en webdokumentarserie som har høstet flere priser internasjonalt.   

Lørdag kveld byr vi på utendørs filmvisning av "Human – the movie" på plenen foran Det Hvite Hus (ja, det heter faktisk det!). Filmen av den kjente fotografen Yann Arthus-Bertrand reiser mange spørsmål rundt menneskets plass i verden, menneskelig samhandling, humanisme og verdighet. Utgangspunktet for den nesten tre timer lange Human er intervjuer gjort med forskjellige mennesker over hele verden. Det er sterkt, og til tider vondt. Sekvensene brytes opp av vakre naturfotografier som beskriver menneskelige aktiviteter. 

Fotografiets dag(er)

Årets Fotografiets dag går over to dager og deler inngangsbillett og område med Horten Mat & ølfestival, og garanterer slik for en fest for alle sanser, med utstillinger, foredrag, mat, musikk, drikke og god festivalstemning!

Fotografiets dag har i år tiårsjubileum og arrangeres over to dager, lørdag og søndag 19-20 august.

Les mer om Fotografiets dag