Pinhole og mørkerom

Det er lange lukkertider når man skal fotografere med pinhole. Derfor kan det være lurt å ta bilde av noe som sitter helt stille!

Dette bildet ble tatt med en malingsboks som kamera på Barnas fotodag 2014.

Den siste søndagen i april feires Barnas fotodag, og også Verdens hullkameradag. Denne dagen inviterer vi barn i skolealder inn i mørkerommets magiske univers!

Det er veldig spennende å fotografere med hullkamera (det kalles pinhole på engelsk).

 

Enkelt utstyr

Med hullkamerafotografering kan du lage et fotografi ved hjelp av veldig enkle midler; en lystett boks med et bittelite hull i den ene siden. Inni boksen legger vi et lysfølsomt papir. Man kan lage sitt eget kamera fra bunnen av ved hjelp av skoesker, ølbokser og mye annet rart, men vi bruker ferdige malingsbokskameraer for enkelhetens skyld. Opplevelsen av å fotografere blir litt mer speisell når den foregår med en boks på denne måten!

Dette kameraet bruker vi på Barnas fotodag, en malingsboks med et lite hull.

Andre måter å tenke fotografi på

Med dette kameraet får du uendelig dybdeskarphet, fordreide perspektiver og lange eksponeringer. Det gjør at man må tenke fotografi på en annen måte enn man er vant til, og du tar kanskje bilder av andre ting. Magiske ting skjer med hullkamerafotografering...

Her ser du hvordan et pinholebilde har uendelig dybdeskarphet (pga den bittelille blenderåpningen). Gresstråene foran har samme fokus som muren bak. Og siden papiret i boksen ligger buet mot malingsboksens bakvegg, bli linjene fordreid - se bare på horisonten (muren)!

Vis utvidet bildetekst

Denne selfien ble tatt med en malingsboks som kamera på Barnas fotodag 2014.

Pinholefotografering, eller hullkamerafotografering, er linseløst fotografi. Et bittelite hull erstatter linsen. Lyset som passerer gjennom hullet former et bilde inne i kameraet (eller boksen). Vi anbefaler på det sterkeste en tur inn i vårt Camera obscura i fjerde etasje - det er et kjempestort hullkamera der man kan se hvordan det er å være inne i et kamera, og oppleve prinsippet med pinhole i praksis.

Når man kjøper billett, får man en egen mørkeromsbillett der det står klokkeslett for når man skal møte opp. Det er to ulike klokkeslett. Første gangen får man et bilde som er negativt (omvendt). Dette bildet må tørke, før man skal inn for andre gang for å lage en kopi av det første bildet. Dette andre bildet blir riktig vei.

Negativt og positivt pinholebilde

Først får man et negativt bilde (til venstre). Når negativet er tørt, kan man kontaktkopiere det, da får man en positiv kopi (høyre)

Vis utvidet bildetekst

Bildet er et dobbelt selvportrett tatt med en malingsboks av Vilde Østerholt Willeke og Maria Enger på Barnas fotodag i 2012.

Egne mørkeromsgrupper blir satt opp 

Deltakerne blir satt opp i grupper nå de kjøper billett. I hver gruppe er det åtte deltagere pga begrenset kapasitet i mørkerommet. Det kan bli utsolgt, men da er det mange ndre aktiviteter å delta på i løpet av Barnas fotodag!

Det er viktig at deltakerne møter opp til de tidene som er satt opp!

 

 

Pinhole-fotografering

Kontaktkopiering

Gruppe 1

kl 1210-1255

kl 1345-1415

Gruppe 2

kl 1300-1340

kl 1505-1535

Gruppe 3

kl 1420-1500

kl 1615-1640

Gruppe 4

kl 1540-1610

kl 1640-1700

 

Pinholefotografering er åpent for barn fra skolealder og opp til 16 år. Så langt det er mulig, ønsker vi at foreldrene ikke blir med inn i mørkerommet. Der er det nemlig ganske trangt!

Det jobbes i mørkerommet (foto: Andreas Harvik/Preus museum)