Week 28 - 2021
Ettertenksom arroganse
En spesiell periode i livet finner vi gjerne de heltene som blir med oss resten av livet. De som setter grunnlaget for stemningen man føler som ung med lengsel, håp, håpløshet, drømmer om å komme vekk, drømmer om de riktige menneskene og den riktige byen. Den pregende ungdomstida, er det en klisje eller setter det spor som ikke lar seg viske ut, er vi alle der igjen når vi hører en bestemt sang fra den gang?
Det er tida for å støpe formen av et jeg sammen med gode venner og musikk. På 90-tallet var en god dose kul britpop med referanser til gamle helter, det perfekte innholdet for mange.
Bakteppet var arbeiderklassebrødrene Liam og Noel Gallagher fra Manchester med trøblete familieliv og musikalske forbilder som Beatles, The Stone Roses og T. Rex. Storebroren Noel med en evne til å lage svært fengende poplåter og lillebror Liam med nok arroganse og attitude herfra til månen. En suksesshistorie. Oasis gjorde det stort innen britpop med hiter fra debutalbumet Definitely Maybe fra 1994 og deretter den store suksessen (What’s the Story) Morning Glory? og monsterhiten Wonderwall. Brødrene Liam og Noel Gallagher gjorde også sitt for å skape blest om bandet med krangler dem imellom, og til dels provokative utsagn om andre band. Flere av bandets medlemmer ble byttet ut, mens brødrene holdt koken en god stund.
Dette bildet er tatt av den svært anerkjente norske musikkfotografen Stian Andersen, som de siste 20 årene har reist verden rundt for norske og internasjonale oppdragsgivere innen musikk, mote og reklamefilm. I portrettet av vokalist Liam Gallagher har Andersen klart å fange et nokså ettertenksomt og ydmykt portrett av den britiske artisten. Med den uunnværlige tamburinen i Liams hender.
Gamle helter forlater man ikke så lett, selv om livet gir nye helter. Innimellom søker vi tilbake for en dose ungdommelig pågangsmot med tekster som lar oss drømme om å leve for alltid, å fly, rulle, ikke kaste skygger, være elektriske og sveve i champagne supernova.
Portrettet av Liam er et av seks fotografier av Stian Andersen som nylig er kjøpt inn til Preus museums samling.