Week 40 - 2018

Fjell- og månelandskap

Ansel Adams (1902-1984), Moon and Half Dome, 1960, Tilhører Preus museums samling 

Fjell- og månelandskap

Høstferien er for mange ensbetydende med hytte og turer i fjellet. Vi gleder oss over de vakre fargene som har satt sitt preg på naturen før vinteren slår inn for fullt. Dette majestetiske fjellandskapet fotografert i svart og hvitt gjør inntrykk selv uten farger. Motivet er fjellet Half Dome i Yosemite nasjonalpark. Det er et yndet mål for mange turgåere som ønsker en litt mer krevende fjelltur. Det ble sagt i 1865 at toppen var umulig å nå, men ti år senere var det en mann som het George Anderson som fikk til nettopp det.

Fotografiet er tatt i 1960 av fotografen Ansel Adams (1902-1984). Adams er en ikonisk fotograf som er kjent for sine storslåtte bilder blant annet fra Yosemite nasjonalpark. Dette bildet er intet unntak, og den kraftige fjellveggen og de mørke skyggene gjør inntrykk. Den lille månen med sitt måneansikt gir oss et hint om det solsystemet vår klode er en del av. Visste du forresten at månen er bundet i rotasjon med jorda og at den derfor alltid har den samme siden vendt mot oss?

Adams var en fotograf som var opptatt av å vise naturen og dens skjønnhet, og mange av hans bilder viser amerikansk natur før det var påvirket av turisme. Adams var seg bevisst hvordan mennesket påvirket naturen og ødemarka og sa: Mennesket er overalt.

En lignende erkjennelse om menneskets inngripen og tilstedeværelse på jorda vår, hadde den kanadiske fotografen Edward Burtynsky (1955-) på et tidspunkt da han så seg omkring i landskapet rundt en liten amerikansk småby. Dette førte blant annet til at han begynte å ta bilder av menneskeskapte landskap. Fotografier oppstår ikke i et vakuum og Burtynskys bilder kan ses i sammenheng med Adams bilder av natur og landskap. Et knippe av Edward Burtynskys bilder kan du nå se utstilt på Preus museum i utstillingen: Man and Earth. Light and Shadows.