Week 35 - 2018
Kjært kamera
De som har levd noen år, kjenner til merkevaren Kodak – både som rimelige kameraer og filmen man puttet inn i kameraet. 4. september er det 130 år siden George Eastman patenterte Kodak-kameraet, noe som skulle markere starten på en helt ny interesse for en stor gruppe mennesker: amatørfotografiet.
I dag er vi alle fotografer, med den lille vidundermaskinen vi har i lomma som vi kaller en telefon, men som kan uendelig mye mer enn å sende lyd mellom to enheter. Spol tilbake til tiden før 1888: for å kunne kalle deg fotograf, må du ha ganske god innsikt i kjemi, fysikk, optikk og mekanikk, i tillegg til at du må være oppfinnsom, sterk og ved god helse (for å bære mye og tungt utstyr).
Inn kommer George Eastman, den tidligere bankmannen som så muligheten for å forenkle fotografering for folk flest, og samtidig gjøre business på det. Fra å fotografere på tunge, skjøre glassplater, fant han på ideen å gjøre papir lysfølsomt, og rulle det sammen på en holder som kunne puttes inn i et kamera. En enda bedre ide var å bruke cellulose i stedet for papir. Bildet ble renere, og rullen mer kompakt. I september 1888 var han dermed klar for å patentere det første kameraet som brukte denne filmen.
The Kodak, eller Kodak No. 1 (det skulle komme mange oppfølgere) var enkelt å ta med seg, og man trengte ingen forkunnskaper utover å sikte seg inn på et motiv og trykke på knappen som utløste lukkeren. Når rullen med plass til 100 bilder var ferdig eksponert, sendte man det hele til Kodak som fremkalte filmen, kopierte bildene (som var runde, da trengte man ikke bry seg om horisontale linjer, samtidig som det skjulte resultatet av billig optikk), satt ny film i kameraet og sendte det hele tilbake. Akkurat som det ble sagt i reklamen: You push the button, we do the rest.
Siden skulle det bli mange, mange flere både kameraer og filmtyper. Kanskje har du hatt et selv?