Week 32 - 2021
Pusterom
Når barn eller voksne lever i relasjoner som er usunne eller direkte farlige, kan hjemmet bli et fengsel når trygge arenaer som barnehage, skole eller jobb er stengt. Temaer som isolasjon og det å være innesperret blitt en del av den offentlige samtalen under pandemien. Det var disse samtalene som for den sveitsiske fotografen Rebecca Bowrings ble viktig for å forstå sitt eget arbeid og kjærlighetsforhold.
Bowring levde i et forhold med misbruk, og hun beskriver det å ta bilder som et sted hvor hun kunne puste, og et sted å komme unna partnerens kontroll. Det var først når hun lærte om mekanismene i misbruk i hjemmet at hun selv kunne forstå sin egen situasjon, og bryte ut av den. Det å henge opp bildene på veggen i studioet ble en påminnelse om smerten som ønsket å bli tilgitt og glemt. Bildene står igjen som små skjøre øyeblikk i en ensom tilværelse og har hjulpet henne å heles. Til slutt begynte hun også å forstå at bildene var resultat av et giftig kjærlighetsforhold.
I serien med den poetiske tittelen «Knowing thunder gives away what lightning tries to hide» finner vi dette ene bildet av et tre i sterk vind, det har ikke brukket, ei heller veltet, sammen med de utallige grasstråene står det stødig på skrå. Bildet er et bilde av et bilde, og underfundig nok er det avbildede bildet hengt opp på veggen med en oppskåret kant som er limt i vinduskarmen. Som om bildet ikke vil være todimensjonalt, men heller vil tre frem og være autonomt.
Serien er valgt ut som en del av den juryerte utstillingen på Fotografiets dag 28. august på Preus museum. Årets utstilling har åpnet for internasjonale bidrag og har hatt søkelys på hvordan pandemien har opplevdes rundt om i verden.