Audun Rikardsen og det doble blikket

©Audun Rikardsen, Spekkhugger foran sildesnurper

Du husker et bilde av Audun Rikardsen! Årets festivalutstiller på Fotografiets dag er biolog og fotograf. Han starter med en ide, og drives av å skulle løse det som kan virke umulig. Spesialiteten hans er splittbilder, der vi får oppleve kontrasten mellom livet over og under vann.

Rikardsen (f. 1968) er opprinnelig fra Steigen, men bor i Tromsø der han jobber som biolog og professor i arktisk og marin biologi ved UiT, Norges arktiske universitet. Det som skiller Rikardsen fra mange andre naturfotografer er lekenheten, kreativiteten og viljen til å gå ekstremt langt for å ta bildet han har sett for seg. Det starter gjerne med en idé som må planlegges nøye. Ofte fører dette til bruk av utradisjonelle metoder og tekniske utfordringer som krever spesiallaget utstyr. Når alt det er klart venter han på det perfekte bilde.

Eksempler er den gangen han ønsket å fotografere en ørn som tar en fisk, men fra fiskens perspektiv, noe han løste ved å sy et GoPro-kamera inn i en død fisk å legge den i vannet i påvente av en sulten ørn, eller isbjørnselfiene fra isen på Svalbard (som endte med at kameraet forsvant på 140 meters dyp, men som Rikardsen ved et under fikk fisket opp et år etterpå, og hentet ut bilder fra).

 

Rikardsens doble blikk og rolle gjør ham spesielt interessant for Preus museum. Han har ikke forskerens registrerende blikk, men tøyer grenser som fotograf. Bildene hans er visuelt sterke og oppleves som smittet av fascinasjonen hans for det arktiske. Selv om bildene ikke er eksplisitt politiske, minner de oss om hva som står på spill dersom menneskene utfordrer og forstyrrer verdens økobalanse. Samtidig gir motivene et innblikk i dyrenes verden, og hvordan verden ser ut fra deres perspektiv.

 

Audun Rikardsen er kjent for sine splittbilder, der han fotograferer natur og dyreliv ved å plassere et kamera som er spesialtilpasset, i og over vannflaten. På den måten ser vi to verdener på en gang. Splittbildene gir ofte et inntrykk av dualismen mellom ulike elementer og ulike verdener, f.eks. dyr versus menneske.

 

Naturfotografen, som fikk sitt første speilreflekskamera i 2009, har fått mange nasjonale og internasjonale priser. Den gjeveste er Wildlifes porteføljepris, også kalt Naturfotografenes Oscar.

Selv sier han blant annet at naturfotografi handler om å fortelle historier og spre kunnskap. For å ta et godt bilde har det også vært viktig med kunnskap om motivet. Det å bli kjent med dyrene, forstå dets vaner og bygge opp tillit gjør at han kan fange det rette øyeblikket.

Fotografiets dag 18. august kan du se store versjoner av et utvalg bilder ute. I tillegg kan du oppleve Audun Rikardsen som forteller om hvordan han jobber.

 

 

©Audun Rikardsen

©Audun Rikardsen, Polar Bear Selfie

©Audun Rikardsen, Arctic Underwater Dance