Reinsdyrenes private bilder
I løpet av fire år tok ni villrein 140 000 bilder av sin egen hverdag. Noen av dem kan du få se i en egen utstilling på Fotografiets dag.
Kameraets utvikling har gjort mye mulig og forandret mange fagfelt, som da Norsk institutt for naturforskning (NINA), med villreinsforsker Olav Strand i spissen, ønsket å forske på villreinen fra innsiden av flokken. Ni simler, fire på Hardangervidda, to i Rondane, ei i Setesdalen og to på Svalbard, fikk montert hvert sitt GPS-halsbånd med høyoppløselige kameraer, noe som ga forskerne en unik mulighet til å se villreinens hverdag.
Kameraene satt på fra 2011 til 2015 og resultatet var rundt 140 000 bilder. Fordi man ikke kunne velge hva kameraene skulle fotografere utgjør ca. 90 prosent av fotografiene pels, men det finnes mange bilder med interessante motiv, som nyfødte kalver, sultne kongeørn, dyr i snøstorm og på sommerdager.
Siden Norge er alene i Europa om å ha rester av den opprinnelige fjellreinen er det viktig med kunnskap, slik at den kan forvaltes riktig.
Her kan du lese en fin artikkel på nrk.no om prosjektet
""Poenget er at villreinen ikke bare er et dyr med grå pels, fire bein og et nevrotisk forhold til veier - det er en art som bærer med seg fortellingen om oss mennesker. Fortellingen om hvordan vi først kom til denne delen av verden, og om hvordan vi overlevde her. Det er derfor vi må ta vare på disse dyra. Det handler ikke om at gamle karer som meg selv skal få lov til å gå på jakt for å kurere dårlig humør. Det handler om å ta vare på et vindu inn i vår egen fortid. Gjennom kjennskap til villreinen lærer vi også om menneskenes utviklingshistorie. Jeg tror det kan bidra til å gi oss røtter. Røtter som kan holde oss fast og gi oss en stødigere kurs når vi går framtidens utfordringer i møte".
Olav Strand
"
Et utvalg av disse fotografiene vil bli stilt ut i en av containerne på Fotografiets dag.
Prosjektet endte også i bokform, «Midt i flokken» utgitt på Kom Forlag.