Flaggheising

Flaggheising

© Joe Rosenthal, Flag Raising on Iwo Jima, 1945. AP / NTB Scanpix

På en bitteliten øy sør for Tokyo reiser seks menn et amerikansk flagg i en steinrøys. Kampene mellom japanere og amerikanere mot slutten av andre verdenskrig skulle kreve mange liv. Fem dager inn i kampene ble først ett amerikansk flagg heist på Iwo Jima, men for å inspirere mennene og demoralisere motparten, ble et større flagg satt opp rett etterpå.

Da var fotografen Joe Rosenthal på plass med sitt store klumpete Speed Graphic, som var datidens mest brukte pressekamera. Han klatret opp på en haug for å få et bedre utsnitt, og så hvordan soldatene kjempet med det store flagget i vinden. Selv visste ikke fotografen hva han egentlig hadde fanget på filmen, som han raskt sendte fra seg for fremkalling og distribusjon til pressebyrået. To dager senere var bildet hans på førstesidene over hele USA, hvor det ble sett på som et symbol for patriotisk samhold i den lange krigen.

 

Bildet har en nesten perfekt komposisjon. Flaggstangen skaper den sterke diagonalen som gir bildet dynamikk. Mennene under flagget former en pyramide, og gjentar hverandres former i de bøyde knærne som ekko av hverandre. Samhold og samarbeid. Hadde Rosenthal trykket på utløseren et øyeblikk før, ville flagget vært for langt nede. Øyeblikket etterpå ville flagget vært oppreist, og magien i bevegelsen ville være over. Han traff riktig øyeblikk.

 

Bildets komposisjon ga det ikonstatus, Pulitzerpris, frimerkeutgivelse og et 100-tonns minnesmerke i bronse. Noen bilder er tatt i akkurat rett øyeblikk og blir husket i ettertiden. Men andre bilder kan være like viktige for deg, selv om de ikke er perfekte, heroiske minnesmerker over krig. Hvilke private fotografier har du, som du aldri glemmer?

 

Bildet kan du se på Preus museums utendørsutstilling «Ikoniske bilder»