Symbolske handlinger og styrkende bilder.
Hva er det som gjør at man opplever å ha en identitet; som en del av en gruppe eller nasjonalt? Bilder påvirker oss. Bildet av Kronprins Olav som kommer hjem til Norge etter frigjøringen er med på å prege historien om Norge under og etter krigen.
Allerede fem dager etter at Tyskland overga seg 8.mai i 1945, returnerte kronprins Olav (1903-1991) med fem av regjeringens medlemmer. Det var enormt mange mennesker som hadde møtt opp for å ønske ham velkommen hjem, og for en voldsom symbolsk kraft det var i at han, som den eneste av tronarvingene som siden middelalderen hadde vokst opp i Norge kom hjem til landet som hadde utholdt fem års okkupasjon. I tillegg dristet de seg til å kjøre i åpen bil, noe sikkerhetsvaktene skal ha mislikt. Helt fremst i bildet ser du motstandsmannen Max Manus som er preget av alvoret og ansvaret han er gitt for å passe på kronprinsen. Han har nok hatt en god del hjertebank, mens vi ser kronprins Olav som tar seg av den oppgaven han er satt i; være det samlende punktet for en nasjon med et smil om munnen og utstrakt hånd.
Vi vet ikke vet hvem som har tatt bildet, men det er blitt et svært viktig bilde fra maidagene i 1945. Utsnittet gir et inntrykk av folkemengden og menneskene nærmest tyter ut av vinduene i bakgrunnen. Alle ville ha et glimt av den hjemkomne prinsen. Det er ikke vanskelig å forstå symbolverdien i et slikt bilde, og det var nok ingen tilfeldighet at kronprinsparet og kongefamilien i år valgte å kjøre nettopp i åpen bil gjennom Oslos gater i den så annerledes 17.maien. I tillegg brukte de samme bil som i dette bildet. Bildet med kronprins Olav satte presedens for de som kommer etter, og dagens kongefamilie er med på å starte nye felles minner for Norges innbyggere.