Tvetydig situasjon

Tvetydig situasjon

© Pete Souza (1954-), The Situation Room, 1. mai 2011. Reuters / NTB Scanpix

Sjelden har et bilde avslørt så lite samtidig som det trigger så mye. Vi ser den daværende presidenten i USA, Barack Obama, i «The situation room» i Det hvite hus. Men det sier ikke så mye om hva som faktisk skjer, bortsett fra at de ser på noe til venstre.

Fotografen var Obamas «hoffotograf», Pete Souza, og det viser ledelsen som overvåket det dødelige raidet på Osama bin Ladens sammensatte i Pakistan. Ansiktsuttrykket til utenriksminister Hillary Rodham Clinton skiller seg ut. Hun holder hånden for munnen viser det som kan tolkes som sjokk eller overveldelse. Hun blir som et punktum i bildet, det øynene våre trekkes mot og som gir bildet følelser. Clinton har senere hevdet at pollenallergien blomstret og at hun antagelig forsøkte å kvele et nys. Presidenten selv sitter lett sammensunket til venstre i bildet – han har ikke plassert seg i midten av rommet eller i den høyeste stolen. Spol fram til dagens president og forestill deg hva han ville valgt. Bildet viser Obamas evne til samarbeid.

Fotograf Pete Souza fortalte i etterkant at bildet ble tatt i et bittelite konferanserom, det som kalles «The sitaution room» er i virkeligheten satt sammen av mange rom. Siden det var så få stoler der, ble en del av staben stående i bakkant av rommet og se på. Fotografen sto i andre enden, uten mulighet til å bevege seg. Fra den posisjonen tok han rundt 100 bilder, men det er dette som har blitt stående.

Hvis president Obama hadde bestemt seg for å publisere bilder av Bin Laden død, ville kanskje ikke dette tvetydige bildet blitt så ikonisk som det gjorde. Man får følelsen av at bildet presenterer sannheten, at vi ser på et slags bildebevis for det som hendte. Samtidig er det mye som er skjult for oss, blant annet dokumentet i forgrunnen som er sladdet – og dermed med på å gi bildet ytterligere autentisitet.