Utstillinger på Fotografiets dag

Her finner du en oversikt over alle utstillingene du kan besøke på Fotografiets dag 18. august. Årets tema er HELT DYRISK, og det bærer utstillingsprogrammet preg av.

Årets festivalutstiller

Audun Rikardsen

Du husker et bilde av Audun Rikardsen! Årets festivalutstiller på Fotografiets dag er biolog og fotograf. Han starter med en ide, og drives av å skulle løse det som kan virke umulig. Spesialiteten hans er splittbilder, der vi får oppleve kontrasten mellom livet over og under vann.

Rikardsen (f. 1968) er opprinnelig fra Steigen, men bor i Tromsø der han jobber som biolog og professor i arktisk og marin biologi ved UiT, Norges arktiske universitet. Rikardsens doble blikk og rolle gjør ham spesielt interessant for Preus museum. Han har ikke forskerens registrerende blikk, men tøyer grenser som fotograf. Bildene hans er visuelt sterke og oppleves som smittet av fascinasjonen hans for det arktiske. Selv om bildene ikke er eksplisitt politiske, minner de oss om hva som står på spill dersom menneskene utfordrer og forstyrrer verdens økobalanse. Samtidig gir motivene et innblikk i dyrenes verden, og hvordan verden ser ut fra deres perspektiv.

Les mer om utstillingen

 

Juryert utstilling

Den Juryerte utstillingen er et populært innslag på Fotografiets dag. 47 utstillere viser mellom ett og ti bilder hver på en lang, sammenhengende utstillingsvegg. Dette gir fotografene mulighet til å vise mindre prosjekter, og til å møte publikum. Noen av utstillerne er gamle ringrever, mens andre er helt ferske. Ta dem vel imot!

Les mer om utstillingen

 

Containerutstillinger

 

Christian Houge

Residence of Impermanence

© Christian Houge, Short Eared Owl, 2018

Kunstfotograf Christian Houge (f. 1972) vil fylle en av de seks containerne på Fotografiets dag 2019. I tråd med festivalens tema «Helt dyrisk», viser han et utvalg fotografier fra den mye omtalte serien «Residence of Impermanence».

I snart ti år har Houge jobbet med denne serien, som tar opp temaer som Houge har vært opptatt av under hele kunstnerskapet, nemlig konflikter og konsekvenser som følge av menneskers inngripen i naturen. Han ønsker å forstå vårt forhold til naturen og er opptatt av en bærekraftig fremtid, noe han bruker sin kunst for å utforske, samtidig som han fremmer dialogen om forholder mellom menneske og natur.

Les mer om utstillingen

 

Reinsdyrenes private bilder

I løpet av fire år tok ni villrein 140 000 bilder av sin egen hverdag. Noen av dem kan du få se i en egen utstilling på Fotografiets dag.

Kameraets utvikling har gjort mye mulig og forandret mange fagfelt, som da Norsk institutt for naturforskning (NINA), med villreinsforsker Olav Strand i spissen, ønsket å forske på villreinen fra innsiden av flokken. Ni simler, fire på Hardangervidda, to i Rondane, ei i Setesdalen og to på Svalbard, fikk montert hvert sitt GPS-halsbånd med høyoppløselige kameraer, noe som ga forskerne en unik mulighet til å se villreinens hverdag.

Les mer om utstillingen

 

Helge Skodvin

A Moveable Beast

© Helge Skodvin, Hai, fra serien A Moveable Beast.

Hva skjer når en naturhistorisk samling skal flyttes på? Når dyr som ikke har rørt seg på nesten 150 år plutselig skal pakkes ned og sendes til den andre enden av byen? Fotografen Helge Skodvin har på magisk vis fanget flyttingen, og resultatet er rart, vilt og underlig vakkert.

Les mer om utstillingen

 

Signe Marie Andersen

Med det iscenesatte fotografiet som utgangspunkt presenterer Signe Marie Andersen fem fotografier der det komiske og tragiske i hverdagslige situasjoner utspiller seg i ett og samme bilde. Plutselige situasjoner som kan overraske, men som allikevel er tydelig iscenesatte.

Les mer om utstillingen

Paulina Tamara

Vinneren av publikumsprisen på Cyan Folio 2019 presenteres i en egen container med utstillingen "Kun hjelp til å opprettholde en viss livsglede".

Les mer om utstillingen

 

Lill-Ann Chepstow-Lusty

Paglia for fred

et foto- og inkluderingsprosjekt

Kunstner og fotograf Lill-Ann Chepstow-Lusty ga ut boka Puppies for Peace - Embracing Paglia i november 2011. Bokens «hovedperson» er Pagila, en Parson Russel terrier, opprinnelig engelsk, men født og bosatt i Oslo - akkurat som forfatteren selv. Paglia viser stor entusiasme for alle levende vesener (bortsett fra katter), og forholder seg verken til etnisitet, kjønn, bakgrunn eller seksuell legning. Kunstneren mener at dette er egenskaper vi alle burde tilegne oss.

Les mer om utstillingen

 

Chris Jordan

Midway: Message from the Gyre

Chris Jordan (US) Midway: Message from the Gyre, 2009-

Midway: Message from the Gyre er en serie med fotografier av babyalbatrossers råtnende kropper fylt med plast. Uhyggelig vakre og forferdelige på samme tid forteller bildene oss hvor sjokkerende forurenset planeten vår faktisk er og hvilke lidelser vår forsøpling påfører andre arter.

Les mer om utstillingen

Fotografiets dag 2019

Søndag 18. august

11.00 - 18.00

Inngang 100,- inkluderer utstillinger, foredrag og aktiviteter

Barn under 18 gratis

Karljohansvern, Horten

Fotografiets dag