Uke 3 - 2018

Folkekongen

Jan Greve - Kong Olav på trikken. Holmenkollbanen, 1973 (1973), inkjet print, NTB Scanpix

Folkekongen

Det er noen øyeblikk som blir stående, bilder som aldri blir visket ut fra den kollektive hukommelsen. Disse bildene kalles gjerne for ikoniske bilder. Ikon er gresk for "bilde". I den ortodokse kirke ble begrepet brukt tidlig på et bilde som sto i stedet for Jesus, Maria eller helgenene. I dag bruker vi det ofte som betegnelse på et spesielt bilde. Et bilde som er så iøynefallende at vi ikke kan glemme det, og som dermed blir så forbundet med en spesiell hendelse at det står i stedet for hendelsen.

Det var desember 1973 og de var oljekrise. Det ble derfor innført forbud mot kjøring med motorkjøretøy i helgene. Klokken 09.50 søndag 16. desember kom kong Olav ut på Slottsplassen. Han kom til fots, med hunden Shjarme i den ene hånden. Noen meter bak kom en adjutant som bar ski og staver. Kong Olav tok trikken fra Nationaltheatret til Voksenkollen stasjon. Dette bildet av Kong Olav som tar trikken til Holmenkollen i 1973, der Kongen tilbyr seg å betale billetten med en tier, er blitt et symbol på folkekongen. Men det er mer ved historien enn bare vi alle vet. Kongen tok bare denne ene trikketuren og pressen var blitt invitert med for å se hvor folkelig han var. Flere fotografer hadde derfor møtt opp og fulgte Kongen på reisen. Jan Greve var en av disse fotografene og mannen som klarte å ta bildet en hel generasjon nordmenn husker. Like fullt. Dette gjør ikke bildet noe mindre viktig. Det har jo blitt et ikonisk bilde – et bilde som symboliserer folkekongen Olav.

Bildet er et av mange bilder du kan se på det vi har kalt ikonveggen der vi viser bilder fra Preus museums samling i utstillingen Bending the Frame.