Jupiter

Jupiter sett fra romfartøyet Galileo. En av månen dens kan sees til høyre. 26. september, 1995 (NASA/JPL-Caltech)   

Jupiter er den største planeten i solsystemet. Med en diameter på 142 796 kilometer er den 11 ganger større enn Jorda. Denne kolossale gasskjempen inneholder 71% av alle andre planeters masse i solsystemet til sammen.

Den store gassballen

Jupiter har 1/1000 av Solas masse. Om den hadde 100 ganger mer materie, ville den vært tung nok til å utvikle seg til en stjerne. Heldigvis skjedde ikke dette. Heldigvis, for da hadde de andre planetene, inkludert Jorda og dermed livet selv, kanskje aldri oppstått.

På tross av at Jupiter er den største planeten i solsystemet, snurrer den raskest og har derfor den korteste dagen; 9 timer og 55 minutter (sammenlignet med Jordens 23 timer og 56 minutter).

Jupiter er en stor gassball, bestående av nesten fryst gass, som bukter ved ekvator og derfor ikke ser helt rund ut.

Om man kunne stå på Jupiters atmosfære, ville man oppdage at man veide mye mer enn på Jorda – over to og en halv gang så mye. Om du veier 50 kg på Jorda, ville du veie rundt 127 kg på Jupiter.

Jupiters måner

Jupiter har flere måner enn noen annen planet i solsystemet – over 60 stykker ble telt i 2008. I januar 1610 brukte Galileo et enkelt teleskop han hadde bygd selv, og så de fire største: Io, Europa, Ganymeder og Callisto. Du kan se dem selv med en bra kikkert (for eksempel 7x50, eller 10 x 50). Se etter den rette linjen med små stjerner som kan sees langs Jupiters ekvator.

Jorda er ikke den eneste planet med nordlys. Jupiters magnetfelt er ti ganger sterkere enn det på Jorda, og romsonder har vist at gasskjempen også har nordlys i sin atmosfære. Også Saturn, Uranus og Neptun har nordlys.

Teksten er hentet og gjengitt med tillatelse fra Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm

www.nrm.se

Visste du?

Jupiter er solsystemets støvsuger - på grunn av den store gravitasjonskraften suger den til seg meteorer og meteoritter som dermed ikke treffer Jorda. Heldig for oss!