The History of Space Photography
Utstillingen viser den fantastiske variasjonen av astronomisk fotografi som har vært tatt siden tidlig på 1800-tallet og frem til i dag. Bilder av verdensrommet, fjerne og nære solsystemer, sorte hull og brennende kometer, i tillegg til nærgående portretter av vår egen blå klode. Bildene har ikke bare revolusjonert astronomien, men også forandret hvordan vi oppfatter oss selv og det universet vi lever i.
Vi får se de viktigste bildene fra det 19., 20. og 21. århundre: fotografier av vår jordklode fra verdensrommet, fotografier av vårt solsystem og fotografier av stjernene, Melkeveien og universet langt forbi vårt solsystem.
Astronomi - den eldste vitenskapen
Siden menneskehetens begynnelse har vi stått og stirret opp på himmelen. Tidlige sivilisasjoner, som de gamle grekerne, studerte nattehimmelen med bare øyet. Slik oppsto astronomi, den eldste vitenskapen vi har.
Fotografiet - en revolusjon innen astronomien
Oppfinnelsen av teleskopet på 1600-tallet gjorde så astronomer som Galileo kunne lære mer detaljert om himmelens fantastiske objekter. Astronomer som skulle dokumentere det de så, måtte gjøre det for hånd ved å lage detaljerte tegninger. Med fotografiets oppfinnelse på 1830-tallet, fikk astronomene en kjemisk prosess som kunne avtegne det mylder av himmellegemer og hendelser de så. Disse fotografiene åpnet opp for å studere egne og andre forskeres observasjoner nøye og uten tidspress. Det førte til en revolusjon innen astronomien.
Vi ser det vi ikke kan se
Mange av bildene er naturlig nok tatt av astronomer, men også av astronauter, dataanimatører og ubemannede farkoster. Kameraet har vært der ingen mennesker har vært, og fotografert det ingen har sett i virkeligheten. Mange av bildene viser gjenstander og situasjoner som ikke er synlige for oss - synlig lys (altså lys som er synlig for det mennsekelige øye) utgjør bare et smalt spekter av de ulike lysfrekvenser som finnes. Forskerne fotograferer med stråling i ulike bølgelengdeder for å se bak støv, tåke og skyer, ved hjelp av infrarødt lys, røntgen, mikrobølger og ultralyd. De fleste av bildene er også satt sammen av en mengde ulike opptak for å gi et mest mulig oversiktlig og forståelig bilde som kan gi forskerne ny kunnskap.
Vi ser det som ikke finnes mer
Mye av lyset vi ser på himmelen, og mange av fotografiene i utstillingen, er noe som ikke lenger finnes. Det tar lang tid før lyset fra stjerner som befinner seg milliarder av lysår unna, når oss. Dermed kan vi se lyset av forlengst sluknede stjerner.
Portrett av den blå kloden
Kameraene blir ikke bare rettet ut i verdensrommet, men også inn mot vår egen klode. Dermed kan man se effekten av miljø-ødeleggelser over tid, hvordan isbreer trekker seg tilbake og hvor det lyser når det er natt på Jorda.
Velkommen til en utstilling som kan gi deg kunnskap og undring!
Vanskelig å huske rekkefølgen på planetene?